Svar på oro

Jag förstår att ni blir oroliga. Och oron lär väl knappast stillas av förklaringen till dom senaste dagarnas tystnad här: jag har nämligen haft precis fullt upp med allt annat än att träna.

Men vi tar det positiva först: i söndags (efter 7,8 öl på lördagskvällen) var jag i min bästa löpform på länge. Jag hade tänkt jogga lugnt i en timme, men kände att kroppen svarade som fan, så jag ökade farten efterhand och kände mej oförskämt pigg även efteråt. Skillnaden mellan bra och dåliga dagar är uppenbarligen milsvid (se förra inlägget som behandlar lördagens pärs.)

Sen till det negativa: (som förvisso varit väldigt trevligt) Min vän Henrik kom ju som tidigare meddelat på besök till stan i lördags. Han stannade tills i tisdags, då hans vistelse kulminerade i och med Depeche Modes konsert i Scandinavium (som var fantastisk!). Men Henriks närvaro i stan innebar hårt jobb för hans göteborgska vänner; lördagen, måndagen och tisdagen innehöll restaurangbesök och pubhäng i sån mängd att jag under dessa dagar knappt spenderade en vaken timme i mitt hem.  

Och igår kom onsdagen - då var jag upptagen av ett möte med en presumtiv livskamrat (som det inte kommer bli nåt med, så ni behöver inte oroa er för det i alla fall). Och idag kom torsdagen - och nu har jag blivit sittande här och än så länge inte gjort nåt vettigt alls. Jag känner mej trött och sliten. Men! I helgen ska det definitivt tränas på allvar igen. Servicemannen har messat om skidåkning.

Knäskål

Så har jag varit ute på ännu ett löppass - ett trööögt sådant. Det började med att jag kände en stickande smärta vid vänster knäskål för varje steg jag tog. Det där är ett helt nytt ställe för mej att ha ont på, så jag hoppas verkligen att det bara var nåt tillfälligt. Under gårdagens löptur halkade jag till några gånger på det isiga underlaget, och det är väl möjligt att knät fick sej nån liten vridning då.

Hursomhelst joggade och gick jag omvartannat i ungefär en kvart för att försöka mjuka upp knät. Och till slut kändes det tillräckligt ok för att jag skulle ge mej på samma runda som igår. Det visade sej dock rätt omgående att idag skulle det handla mer om att jogga än att springa. Kraften i benen var lika med noll. Så tiderna idag känns egentligen inte särskilt relevanta, men jag känner ändå min redovisningsplikt och här kommer dom således:

7,05 - 7,30 (14,35) - 7,47 (22,22) - 7,49 - (30,12) - 7,49 (38,01) - 7,49 (45,50) - 7,37 (53,27) - 2,30 = 55,57

(Man kan i alla fall konstatera att jag är bra på att hålla jämt tempo i mitt joggande.)

Slutligen, bäste coach, ber jag om ursäkt för att jag missat svara på frågor. 1. DM blir det inget med. Filmfestival och vasaloppsträning kommer att prioriteras. 2. Vad gäller hunden så tror jag det är bäst att jag lånar terapeutens egna ord. Så här ser hans instruktion för denna övning ut: 

"Övning nr. 5: Hitlers hund. Adolf Hitler hade en schäferhund som hette Blondi. Han hade fått den av partikanslichefen Martin Bormann. Denna övning stärker stjärt- och ryggmuskulatur. Stå på alla fyra som en hund (knän och händer mot underlaget). Sträck så ut vänster arm och höger ben (ungefär parallellt mot underlaget) och håll kvar i den positionen i ca 5-10 sekunder. Upprepa så för höger arm och vänster ben."

Och på tal om terapeutens övningar: nu ska dom göras! Sen ska jag dessvärre skynda mej in i duschen för att sen kunna dra vidare ut i Göteborgskvällen och möta upp med min gode vän Henrik som är på besök. Det brukar betyda viss överkonsumtion av öl. Dumt, jag vet...

Ny mil

Igår sprang jag en ny milslång sträcka, som jag känner att jag kommer få användning för framöver. Istället för att förvilla mej in i Mölndal, höll jag mej kvar vid ett och samma kvarter som omgärdas av en - enligt mina eniro-mätningar - 1350 meter lång väg. 7 varv där och sen en avslutningssträcka på 550 meter, så är milen fullbordad. 1040-slingan, där jag sprang så oändligt många varv inför Midnattsloppet, är jag så trött på att jag sen ett tag tillbaka känt att jag helt enkelt varit tvungen att hitta nån annan löpväg. Och nu har jag alltså gjort det. Tiderna igår blev:

7,05 - 7,07 (14,12) - 7,00 (21,12) - 6,58 (28,11) - 7,01 (35,12) - 6,52 (42,04) - 6,45 (48,49) - 2,18 = 51,07

Egentligen är väl det här med att springa milar ingen vidare vasaloppsträning, så nu i helgen måste jag ge mej ut på längre, låginstensiva pass istället. Men inför Göteborgsvarvet lär väl den här sträckan funka bra att öva upp långdistanstempot på. Så räkna med att tiderna ovan kommer att slipas på många gånger under våren. (Och jag hoppas vid gud att jag snart ska vara nere under 50 minuter - som jag ser som min anständighetsgräns för löpning över en mil.)

Egentligen skulle jag förstås ha tränat även i torsdags, men det var en dag då det mesta gick snett. Jag skulle på en provföreställning av en teaterpjäs som jag eventuellt skulle släpa iväg mina stackars elever till. Dryck och tilltugg skulle vi bli bjudna på, och sånt där är ju alltid svårt; tilltugg kan ju vara allt från en stor buffé till några salta pinnar. Så innan jag gick dit tog jag det säkra före det osäkra och slank in på ett café och frågade efter dagens soppa. Kronärtskockssoppa. Fair enough, tänkte jag.

Tills soppan dök upp och jag började undra vad det var som luktade så konstigt. Jag sniffade lite runt mej och den obehagliga stanken verkade vara ungefär lika stark vart jag än riktade min näsa. Sen slog det mej plötsligt: soppan! Och mycket riktigt var det därifrån den hemska odören kom. Två skedar senare övergav jag den totalt oätliga sörjan, mumsade dessvärre snabbt i mej frallan som ingick, och flydde sen vidare till ett annat café - där köket var stängt och jag idiotiskt nog beställde in en grillad ciabatta, som visade sej vara fylld med riktigt billig (och därav jävlig dålig) pesto.

På teatern fick jag ytterligare en macka (allt detta förbannade bröd!) och några glas rödvin. Sen visade sej pjäsen vara rätt kass, och när jag väl kom hem var jag trött och lite rödvinsmosig och fick skjuta upp träningen till imorn (läs: igår).

Vilse

Jag hade mätt upp en ny milsträcka. Jag öppnade försiktigt och passerade 2,5 km på 13,07. Sen passerade jag stadsgränsen till Mölndal och där sprang jag vilse. Min intelligens räcker tyvärr inte alltid till för att omsätta kartbilder i verklighet. Ilsket vände jag hemåt mot Göteborg igen, men såg i alla fall till att ha sprungit i exakt 45 minuter innan jag var tillbaka.

Inte nog med att jag sprang fel. Allt annat kändes också åt helvete: benen, höften, ryggen och inte minst orken var som hämtade från en gammal överviktig gubbe. Vid ett tillfälle blev jag omsprungen av en pappa med en liten son på sisådär 10 år - och jag hade inte en chans att haka på.

PS. Till råga på allt elände sitter spåren efter jullovet obönhörligt kvar. Från att under en lång period i höstas ha legat stabilt under 80, har jag fortfarande inte lyckats komma tillbaka under ens 81 kilo. Och dom där kilona sitter så jävla synligt på magen och retar gallfeber på mej varje vaken timme på dygnet. Fan.

En gång till

När servicemannen messade och ställde in dagens skidtur bestämde jag mej för att först unna mej en dag i fåtöljen med all fantastisk vintersport (jag får nya insikter om skidteknik för varje sändning) och sen ge mej ut på ett riktigt långgångpass. Ni minns kanske förra söndagens gångtur som jag avbröt efter ungefär 90 minuter med små känningar i ljumskarna och höger höftböjarmuskel; såna känningar borde ju vara ett gott bevis för att snabb gång är rätt bra träning för skidåkning. Och idag vandrade jag hela min uppmätta sträcka på 17,3 kilometer. Mina mellantider fram till dom 11,1 jag stannade vid sist var dessutom rätt mycket bättre än då:

9,33 (1,3 km) - 25,49 (3,4) - 51,12 (6,7) - 1,08,56 (9,1) - 1,26,03 (11,1) - 1,43,20 (13,3) - 2,02,16 (15,7) - 2,15,36 (17,3)

På väg tillbaka mot stan, över Göta älv-bron, började det kännas segt och jag orkade inte riktigt hålla samma tempo hela vägen in i mål. Men det kändes ändå som ett rätt bra pass, det här. Inte minst får jag tacka Sveriges radio och P1 för det: två timmars intressanta diskussioner i i tur och ordning Filosofiska rummet, Medierna och Språket hjälpte mej effektivt mot den uttråkning som annars kan vara en svårt motståndare att tampas mot under såna här långpass.

Tankar om svanken

Idag slog jag till med två pass. Vid niotiden i morse gav jag mej ut på 45 minuters joggning som kändes rätt ok. Och nu på eftermiddagen avverkade jag och servicemannen precis en mils skidåkning. Idag hade jag smort in ryggen ordentligt med Aloe Heat Lotion och dessutom lånat min medlöpares vulkanskydd, som jag spände åt ordentligt runt midjan. (Jag har ju i tio års tid aldrig spelat en tennismatch utan tigerbalsam eller liknande i väskan, men märkligt nog har jag inte förrän nu kommit att tänka på möjligheten att använda såna produkter under skidåkningen - ibland undrar jag verkligen vad det egentligen är för fel på mej...)

Med dessa nya ryggförutsättningar kändes det ok i ungefär fem kilometer. Sen började det lik förbannat göra rejält ont, fast nu längre in på ryggen än tidigare; jag hade idiotiskt nog bara smort in mej på den sida som smärtade värst sist, och nu verkade det som att effekten av detta blev att smärtklumpen helt enkelt vandrade iväg till första bästa osmorda område som den kunde hitta. Positivt är dock fortfarande att smärtan släpper (för en stund) så fort jag stannar, böjer mej bakåt och stretchar ut svanken.

Och ännu mer positivt var att jag under dagens sista kilometrar hittade ett sätt att åka som faktiskt lyckades lura smärtan: om jag bara håller kroppen tillräckligt upprätt och liksom trycker fram svankpartiet så mycket som möjligt (så att min kroppshållning - om ni tänker er att jag åker mot vänstermarginalen - påminner mer om det parantestecken som inleder den här parantesen än det som avslutar densamma) så gör det faktiskt inte lika ont.

Med andra ord: det är den framåtlutande positionen min kropp inte klarar av. Nackdelen är att det känns väldigt svårt att få nån fart på skidorna när jag åker så där upprätt. Men det är väl en träningssak. Axel Teichmann har ju visat att det går. För att inte tala om Michael Johnson. (Steget mellan sprintlöpning och långdistansskidåkning kan kanske i och för sig tyckas långt, men i alla fall...)


30+30+15+15=90

Idag brydde jag mej inte om att mäta upp nån särskild distans. Jag gick efter tid istället: 30 minuter gång, 30 minuter löpning, 15 minuter gång, 15 minuter löpning = 90 minuter fysisk aktivitet. Det gick segt, men det gick. (Den här gången åkte jag hem och käkade en macka innan jag gav mej iväg. Terapeuten har nämligen antytt att en anledning till min genomklappning i förrgår skulle kunna vara att jag ätit för dåligt innan. Och han har nog rätt; jag började springa halv 5 och hade då inte stoppat nåt i magen sen lunchen vid 12.)

Några styrkeövningar har jag inte gjort idag än. Men det är väl hög tid nu. Imorn blir det vilodag, men sen ska det åkas skidor både lördag och söndag.

Suck

Jag känner mej inte direkt sjuk, men just nu hoppas jag faktiskt att jag har vad toppskidåkarna brukar kalla "nåt skit i kroppen". Jag gjorde nämligen mitt livs kanske allra mest misslyckade löpförsök idag. Jag hade fått för mej att springa hem från jobbet. Jag hade mätt ut en sträcka på lite över en mil och tänkte mej att jag skulle ta det ganska lugnt.

Första problemet uppstod (och jag känner igen det här från förra inlägget) redan innan jag kommit iväg; jag trodde jag hade tänkt på allt, men när jag bytte om insåg jag att jag ju omöjligt kunde få varken min jacka eller mina vinterkängor med mej hem. Så imorn bitti får jag vackert ge mej ut i vinterkylan i sönderslitna sommarskor och en tunn regnjacka...

Iväg kom jag i alla fall och första 500 metrarna kändes det ok. Lokalradion spelade Ebba Forsbergs vackra cover på gamla Cohen-klassikern "Sisters of mercy", och jag hann tänka att det här blir ju bra - sen var det som nåt högre väsen uppenbarade sej, drämde en slägga i min skalle och passade dessutom på att förvandla marken framför mej till trögflytande betong.  

Redan efter en kilometer fick jag slita som ett djur för att överhuvudtaget ta mej framåt medelst löpning. 5 kilometer passerades på 28,14 och vid det laget var krafterna totalt slut. Jag föresatte mej då att åtminstone fortsätta fram till 7-kilometerspasseringen vid Stigbergstorget. Men i sista backen upp dit blev jag nästan svimfärdig och då gav jag helt enkelt fan i det.

Det här känns förstås inte alls bra. I och för sej är det ju så att den tid på dygnet då jag alltid är som tröttast, är när jag just har slutat jobbet, så det var väl kanske inte en så smart idé att springa just då. Men va fan. Det här var ju helt sjukt - så sjukt att jag som sagt när en vag förhoppning om att det faktiskt rör sej om en riktig sjukdom.

Till sist tackar jag ödmjukast för alla kommentarer (utan er läsare skulle bloggen vara blott en fånig dagbok). Jag känner dock att jag måste lägga ut texten lite angående insinuationen i Lisas kommentar om att i-pod skulle vara en bra grej. I-pod var den första musikmanicken jag skaffade när jag slutade med CD-freestyle. Jag ägnade oändliga timmar åt att lägga in och bringa ordning i all min musik i i-tunes.

Sen, en vacker dag, hade jag en god vän på besök, som vid det tillfället jobbade på apples kundservice med supportfrågor. Han tyckte att jag skulle ladda hem en ny version av i-tunes, vilket slutade med att han höll på en hel natt med att försöka öppna denna nya version. Sen dess har det varit stört omöjligt att komma åt detta helvetesprogram på min dator. Det händer fortfarande att jag får för mej att försöka, men icke...

Så nån ny i-pod vill jag alltså verkligen inte ha. Och efter att den i-pod jag hade (som tur var tappade jag så småningom bort den) blev obrukbar har jag hunnit avverka två musikmaskiner till, varav en gått sönder och en kommit bort. När jag så, för ungefär ett år sen, införskaffade i-rivern så bedyrade försäljaren på Teknikmagasinet att den skulle vara det bästa man kunde köpa (inte minst hade den radio, vilket ju ofattbart nog saknas i en vanlig i-pod). Men: nu står jag alltså här igen, med en trasig apparat - och vad värre är: en lika trasig kropp.

Gång

Idag kände jag att jag behövde ett långpass av något slag. Jag ville dock inte missa varken slalomen eller Tour de ski-avslutningarna så Öjersjö skulle jag inte hinna ut till innan mörkret och eftersom jag knappast är i tillräckligt god löpform för tillfället för att orka springa riktigt långt föll valet på ett gångpass. Jag hade för avsikt att vara ute i minst två timmar.

Motgångarna började torna upp sej redan innan jag kommit hemifrån. Jag hade laddat hem två radioprogram - senaste Spanarna och vinterpratet med Jonas Gardell - att lyssna på under gångmarschen, men när jag lagt över dom i min så kallade i-river och skulle ge mej iväg så visade displayen hånfullt att den var "empty". Jag kände för att skälla ut apparaten och förklara att även om nu dagens överföring inte funkat så hade jag ju för fan redan sedan tidigare massa musik på den, som jag lyssnade på så sent som i fredags och absolut inte tagit bort.

Uppgivet och undergivet (jag känner mej alltid som en slav när jag har med teknik att göra) försökte jag några gånger till, naturligtvis utan bättre resultat. Filerna finns kvar i datorn och på bildskärmen ser det också ut som dom läggs över, men tydligen försvinner dom nånstans på vägen. Det värsta nu är förstås att jag inte kan veta var felet ligger. Det vore ju förskräckligt förargligt att köpa en ny sån där manick för typ 1000 spänn, och inte lyckas lägga in nåt på den heller.

Som tur var gick i alla fall radiofunktionen fortfarande att använda, och trots att jag inte fick lyssna på det jag tänkt mej blev jag faktiskt ackompanjerad av massa god radio ändå. P1 hade en bra kväll, inte minst med klassikern "Språket" och sen ett reportage om norska romer.

Jag hade som sagt tänkt gå i två timmar, och därmed planerat att ta mej över båda stans broar på min väg. Efter en timme och en kvart, när jag som bäst gick och njöt av den vackra strandpromenaden vid Eriksberg, började dock ljumskarna och höftböjarmusklerna kännas av rätt ordentligt. Jag tyckte då att det fick räcka och vandrade iväg till första bästa busshållplats. När jag kom hem mätte jag sträckan så gott jag kunde på Eniro, och eftersom jag vet att ni är många i läsarskaran som älskar statistik så kommer här lite sådan:

9,47 (1,3 km) - 26,38 (3,4 km) - 52,51 (6,7 km) - 1,11,04 (9,1 km) - 1,28,44 (11,1 km)

Uppdrag till coachen: räkna ut kilometertiden! (Det gick inte jättefort idag - en naturlig snabbvandrare som t ex terapeuten skulle förmodligen traska på i nästan samma tempo under en trött bakfyllepromenad - men just därför behöver jag ju få en tid att utgå ifrån, så jag kan raska på ännu mer i fortsättningen...)

PS. Hästmannen! Missade ni den ikväll, och inte har sett den tidigare heller, så skynda er in på Svt dokumentär och kolla - vackrare blir det inte!


Lurad av en spårvagn

Jag hade tänkt ut det så bra. Jag skulle ha sju minuter på mej vid bytet från spårvagn till buss vid Korsvägen. Där skulle jag hinna in på pressbyrån och köpa en klase bananer. På så vis skulle jag hinna såväl värma upp ordentligt som åka två varv på Öjersjös 7,5-kilometersslinga, utan att behöva besväras av hunger. Det sket sej. Spårvagnen var sen och jag hann precis på sekunden till bussen.

När jag kom fram var klockan 11.25 och jag insåg att jag förmodligen skulle få nöja mej med ett varv. (Jag är rätt känslig för att inte få mat i mej med jämna mellanrum: när jag som idag åt frukost mellan 8 och halv 9, så skulle det vara en omöjlighet att vänta tills efter 13 med nästa mål mat - framförallt om det avkrävs mej nån form av fysisk aktivitet.)

Dum som jag är struntade jag då också i uppvärmningen och skidade istället iväg rakt ut i spåret i rätt bra fart. Till en början kändes det fint; strålande sol, massa minusgrader och klart godkända spår. Men redan efter en kvarts åkning började den satans ryggen skrika ut sina protester. Efter att jag stannat och sträckt ut den ett tag höll den ungefär en kvart till innan jag fick stanna ännu en gång. Som tur är funkade i alla fall mina små stretchövningar såpass väl att jag sen, relativt smärtfritt, kunde öka farten något och sista kilometern kändes det faktiskt som jag hittade ett hyfsat flyt i åkningen. Hungermässigt hade det dock inneburit en katastrof att ge sej ut på ett varv till.

På bussen hem träffade jag en sån där överdrivet hurtig skidåkarmänniska som inledde vår konversation med att glatt fråga hur många varv jag hade kört. Jag beklagade mej över ryggen och fick som råd att jag skulle köpa en pilatesboll och lägga mej på den så ofta som möjligt. Vad tror ni, kära läsare? Ska jag investera i en sån? För övrigt har jag bestämt mej för att från och med nu köra igenom terapeutens styrkeövningar varje dag fram tills loppet går av stapeln.


Apropå kommentarsfrågan till förra inlägget kan jag meddela att det verkar gå alldeles utmärkt att lägga in bilder här. Men det enda terapeuten hann med att fånga med kameran i sina försök till actionbild var stavspetsarna och en putande bakdel. Så fort går det alltså när jag är i farten...


Vårtermin

Satan, vad fort det går. Imorn kl 8.00 ska jag infinna mej till vårterminens första lektion. Ute är det dock allt annat än vår. Snön har fallit i omåttliga mängder över Göteborg med omnejd och egentligen skulle jag och servicemannen gett oss ut i Landvetters elljusspår ikväll, men han hade jobbat hela natten och var trött och oinspirerad och så blev det inget med det... Vid tillfällen som detta är det förstås lite dumt att jag inte har körkort och bil och sånt, men det kommer jag ju hursomhelst knappast hinna skaffa i tid till detta års Vasaloppssatsning. Dessutom skulle det kännas som ett brott mot nån sorts naturlag om jag skulle skaffa körkort. Jag vågar inte ens tänka på konsekvenserna.

Lite har jag i alla fall rört på mej på sistone: jag var ute och joggade lätt både igår och i förrgår och i lördags blev det ett skidpass i Bergen. Jag var där och firade nyår med terapeuten och hans crew, och när vi hämtat oss från festen tog vi linbanan uppför fjället och åkte runt i en bra bit över en timme i fantastiskt före och bitivis med en utsikt som få skidspår i världen kan mäta sej med. Det var fint. 

Särskilt fint var det att jag knappt kände av ryggen alls. Kanske kan det hänga ihop med att det krävdes 15 minuters perfekt uppvärmning bestående av uppförsbacke-pulsande (med skidorna på) innan vi kom upp till spåren. Kanske får jag ta det som en lärdom. Uppvärmning är nog bra.

RSS 2.0